Vásárlás

Vásárlás Reykjavikban
Laugavegur Reykjavik fő bevásárlóutcája, olyan mint nekünk a Váci utca. Sok menő üzlet található itt, izlandi és nemzetközi divettervezők ruháit is megvásárolhatjuk. Skólavörðustígur a Laugavegurtól indul és egészen elér a Hallgrimskirkjáig; sok ajándék- és népművészeti boltnak ad otthont. Itt biztosan találunk valami ajándákot az otthoniaknak. Sok trendi lemezüzlet és könyvesbolt is található ezen a részen, itt szert tehetünk izlandi zenére és irodalomra angol fordításban is.

Az izlandi fővárosnak egy bolhapiaca van, ez a Kolaportið, ami egy nagy raktárépületben kapott helyet. Szombaton és vasárnap délelőtt 11-től délután 5-ig tart nyitva. A ruhák, antik bútorok, régi könyvek és más tipikus bolhapiaci áruk mellett élelmiszereket is beszerezhetünk itt, pl. olcsó friss halat, krumplit és izlandi specialitásokat.

Üzletek Reykjavikban

Üzletek Reykjavikban – Forrás: Pixabay

Ha nemzetközi márkákat szeretnénk vásárolni – Zara, Debenhams – akkor irány Reykjavik 2 bevásárlóközpontja; Kringlan és az újabb a Smáralind a szomszédos Kópavogurban. Nem árt azt észben tartani, hogy Izland meglehetősen drága, akár három-, négyszeresébe is kerülhetnek dolgok, mint a szomszédos országokban. Ennek oka a magas forgalmi adó (24.5% különböző termékeken, 7% könyveken).

Izlandi koronát leginkább bankban válthatunk, de van pár egyéb valutaváltó hely az izlandi fővárosban. Az helyiek nagyon kevés készpénzt használnak, inkább kártyával fizetnek a legapróbb dolgokért is. A külföldi bankkártyákat a legtöbb helyen elfogadják.

Ha étteremben megyünk, akkor nem szükséges borravalót adni, mert nem várják el. Néhány helyen van ún. tipping jar, ahol a borravalót gyűjtik.

Izland

Izland – Forrás: Pixabay