Szórakozás

Szórakozás Reykjavikban
Annak ellenére, hogy európai viszonylatban Reykjavik egy kisebb város, számtalan szórakozási lehetőség akad. Élénk éjszakai élettel büszkélkedhet, szinte minden este vannak élő koncertek. Színházakban is bővelkedik a város, évente 10 darabot játszanak és 2 nagyobb, több kisebb színház található az izlandi fővárosban. Sok galéria is található a városban, ahová betérhetünk.

Norræna húsið (angolul: Nordic House) a Vatnsmýri nevű városrészben található, délre a városközponttól. Kiállításokat, koncerteket, felolvasó esteket és egyéb kulturális programokat tartanak itt. Cím: Sturlugata 5.

Harpa - Reykjavik

Harpa – Reykjavik – Forrás: Pixabay

Harpa: Az Izlandi Szimfonikus Zenekar otthona, ahol nemcsak ők játszanak, de egyéb nívós zenei programokat tartanak. 2011. május 10-én nyitották meg a nagyközönség előtt, a gazdasági válság miatt sokáig elhúzódott az építése.
Minden csütörtök este szeptembertől júniusig koncertet tart itt az Izlandi Szimfonikus Zenekar. Az épület megépítése előtt egy moziban adtak koncerteket. Cím: Austurbakki 2, a régi kikötő közvetlen közelében található. 

Þjóðleikhúsið: Az Izlandi Nemzeti Színház Reykjavik szívében fekszik, ahol izlandi és nemzetközi darabokat játszanak. Cím: Hverfisgata 19.

Borgarleikhúsið (angolul: Reykjavik City Theatre) akárcsak az Izlandi Nemzeti Színház szintén helyi és nemzetközi darabokat mutat be. Cím: Listabraut 3, a Kringlan bevásárló központ közvetlen közelében található. 

Vesturport: Nem más, mint egy kísérleti színház társulat, akik körbeutazták a világot. Többek között bemutatták a Rómeó és Júlia, Woyczek és egyéb híres darabokat. Filmet is forgattak 2006-2007-ben, ezek közé tartozik a Gyerekek és szülők (Children and Parents). Cím: Tjarnargata 12 (a Tjörnin tó nyugati partján fekszik).

Reykjavik

Reykjavik – Forrás: Pixabay

Reykjavikban évente többször is ünnepel a város. Ezek közé tartozik a Menningarnótt (angolul: Culture Night) azaz a kulturális éjszaka, amit minden augusztusában – annak harmadik szombatján – rendeznek meg. 1996-ban rendezték meg először, ami akkor még csak egy esti program volt. Manapság reggel a reykjaviki maratonnal indul, majd számos kulturális programot tartanak, amelyek közül a legtöbb ingyenes. Több koncertet nézhetünk meg és hatalmas tűzijátékkal zárul. Általában 100 ezren látogatják, ami kb. az izlandi főváros lakosságának a fele.

Izlandi nemzeti napja – június 17. – is a fontos dátumok közé tartozik, ami egy újabb ünneplésre ad okot. 1944-ben kiáltották ki Izland függetlenségét, Jón Sigurðsson – függetlenségi harcos – születésnapjára tűzték ki ezt a fontos dátumot. Sok programot szerveznek ilyenkor az izlandi fővárosban, amit legjobban a kisgyerekes családok látogatnak.

Reykjavik - Izland

Reykjavik – Izland – Forrás: Pixabay

Reykjavikban számos zenei fesztivált és filmfesztivált tartanak, amelyek általában több napos programok.

Ezek közé tartozik az Iceland Airwaves, amit minden év októberében tartanak, annak utolsó hétvégéjén. A helyi pubok, bárok ás klubok ekkor mind csatlakoznak a fesztiválhoz és mindenütt élő zenét hallgathatunk. Általában olyan együttesek, énekesek vesznek részt, akik még nem híresek, de nagyon tehetségesek. Nagy nevekre ne számítsunk, de kitűnő szórakozásra igen. Érdemes már jó előre a jegyünket megvenni, mert általában rekord gyorsasággal elkelnek.
A Reykjaviki Nemzetközi Filmfesztivált – angolul: Reykjavik International Film Festival (RIFF) – szeptemberben rendezik meg az izlandi fővárosban. Több napig tart ez nívós filmes fesztivál, ahol izlandi rövid, dokumentum és egyéb filmeket mutatnak be. A fődíj az a Golden Puffin, ami a “New Visions” kategóriában osztanak ki és általában első- és második filmes rendezők kapják meg.
Természetesen művészeti programokból sincs hiány Reykjavikban, ezek közé tartozik a Észak-Európa legnagyobb, leghíresebb és legidősebb a Listahátíð í Reykjavík, azaz a Reykjaviki Művészeti Fesztivál. Minden év májusában rendezik meg.

Reykjavik látnivalói

Reykjavik látnivalói – Forrás: Pixabay

Éttermek és élelmiszer üzletek Reykjavikban
Az éttermek és általában az étkezés nem olcsó Izlandon. Ha olcsóbb éttermeket keresünk, akkor elsősorban a nemzetközi konyhát célozzuk meg.
10-11: egy üzlethálózat, aminek az üzletei 0-24 között nyitva tartanak. Itt vehetünk szendvicseket és még tortillát is. Általában ezek az üzletek drágábbak, mint a szupermarketek, nem véletlen, hogy az izlandiak Bónus nevű üzletben vásárolnak (10-től 18 óráig tart nyitva).
Az olcsó élelmiszerüzletek közé tartozik a Kolaportið nevű halbolt (fiskbúð), ami csak hétvégén van nyitva.

Hot dog Reykjavikban

Hot dog Reykjavikban – Forrás: Pixabay

Sok helyen árulnak Németországból származó hot dogot, ami nagyon népszerű a helyiek körében is. Egy hot dog kb. 380 izlandi koronába kerül. Kérjünk “Eina með öllu“, azaz mindennel megrakva. Nagyon megéri és nagyon finom.
Gyorséttermek: Reykjavikban is megtalálhatóak természetesen a közismert  étteremláncok mint a KFC, Subway vagy éppen a McDonald’s. Utóbbit nem is olyan régen nevezték át Metróra, a név változott, de a menü ugyanaz.
Sok helyi gyorsétterem van, ezek közé tartoznak a következő helyek:
Nonnabiti és Hlöllabátar: szendvicseket lehet kapni
–  Kebabhúsið és Ali Baba: kebabokat árulnak
Serrano: burritóiról híres
The Deli: (cím: Bankastræti 14), 10-22 óra között tart nyitva, hétvégén éjszaka is, hogy a bulizásban megéhezett tömegek itt csillapítják étvágyukat. Elsősorban mediterrán ételeket – pizzát stb. – szolgálnak fel. Itt 1000 izlandi koronából (vagy kevesebből) már jól lakhatunk.
Thai éttermek: A thai származásúak (a lengyelek után) a legnagyobb bevándorló közösség Reykjavikban, így nem véletlen, hogy sok éttermük is van. Ezek megfizethető árú és finom ételeket szolgálnak és általában nagy thai családok üzemeltetik őket. 1000-1500 izlandi koronából itt bőven jól fogunk lakni. A legnépszerűbbek: Krua Thai (Tryggvagata 14), Núðluhúsið (Laugavegur 59, második emelet), Thai Grill (Hagamelur 67) és Thai matstofan, (Suðurlandsbraut 52).

Kávézók Reykjavikban

Kávézók Reykjavikban – Forrás: Pixabay

Rengeteg kávézó is van a városban, ahol viszonylag olcsón kávézhatunk, megpihenhetünk és fel is melegedhetünk egy kicsit. Ingyen wifi is van ezekben a kávézókban. A Kaffitar és a Te & Kaffi nagy láncolatokhoz tartoznak, itt nagyon finoma  kávé, viszont drágább helyek is.
Középkategóriás éttermek Reykjavikban
Számtalan jobbnál jobb halétterem található Reykjavikban. A drágábbak a kikötőben és a városközpontban vannak, az olcsóbbak pedig az óvárosban. Sok bár is szolgál fel ételeket, ami elsősorban hamburgerből, tésztaételekbők, salátából és burritóból áll. Egy középkategóriás étteremben kb. 2000 izlandi koronába kerül egy menü.
Természetesen vannak nagyon drága éttermek is az izlandi fővárosban. Kitűnő haléttermek vannak ebben az árkategóriában, meg természetesen a nemzetközi konyha remekeivel is találkozhatunk.

Dill nevű étterem Reykjavikban

Dill nevű étterem Reykjavikban – Forrás: Pixabay

Szórakozóhelyek Reykjavikban
Nemcsak az ételek, hanem az italok is nagyon drágák Izlandon. Egy pohár sör ára kb. 600-1200 korona között mozog. Az üveges sörök és egyéb italok még ennél is drágábbak lehetnek a bárokban és a különböző szórakozóhelyeken.
Mivel ilyen magas az alkohol ára, a helyiek így inkább az állami tulajdonban lévő üzletekben – Vínbúðin vagy ahogy az izlandiak hívják Ríkið – vásárolnak be és otthon fogyasztják el az italokat. Körülbelül éjfélig otthon maradnak, majd ekkor indulnak el a bárokba és klubokba. Pont emiatt a szórakozóhelyek szinte kihaltak éjjel 1-ig, utána indul be a buli.

Szórakozás Reykjavikban

Szórakozás Reykjavikban – Forrás: Pixabay

Általában nem szednek belépőt, kivéve, ha valamilyen koncertet tartanak a szórakozóhelyen. 18 év alatt nem látogathatják a fiatalok a klubokat, az ital fogyasztását pedig 20 évhez kötik. Ennél magasabb korhatárt is kijelölhetnek az egyes szórakozóhelyek.
A bárok hétköznap éjjel 1-ig (vagy 2-ig) tartanak nyitva, míg hétvégén (pénteken és szombaton) akár reggel 5-ig is. A klubok és bárok Laugarvegur körül találhatók, biztosan meg fogjuk találni őket. Ha mégsem, akkor az izlandiak szívesen elkalauzolnak minket.
Hétvégén a helyi bárokban sok helyen játszanak élő zenét. Ha a programokról szeretnénk tájékozódni, akkor érdemes beszereznünk az angol nyelvű The Reykjavík Grapevine című újságot. Sok bárban, étteremben és üzletben megtalálható.

Izland

Izland – Forrás: Pixabay

Nehéz különbséget tenni Izlandon a bárok és a klubok között, ugyanis sok klub bárként működik éjfélig, majd utána indul be a zene és a tánc. A következő helyeket viszont a bár kategóriába sorolhatjuk, ezek az olyan beülős és beszélgetős helyek:
Bjarni Fel: sport bár, amit egy híres izlandi focistáról és későbbi kommentárról  neveztek el. Cím: Austurstræti 20
The Celtic Cross: ahogy a nevéből is kiderül egy ír pub, ahol hangulatoskörnyezetben  beszélgethetünk és italozhatunk. Cím: Hverfisgata 26.
Den Danske Kro: dán pub, de inkább izlandi hangulata van. Cím: Ingólfsstræti 3
The English Pub: ahogy a nevéből is kiderül egy angol kocsma, ahol nagyon sok      különböző fajta sört árulnak. Cím: Austurstræti 12.
Ölstofa Kormáks og Skjaldar: nagyon népszerű és hangulatos helyi bár, aminek a    dizájnja az izlandi nagymamák szobáira hasonlít. A falakon keresztszemes mintás    képek. Saját söre is van a bárnak, ez a Bríó, ami a nagyobb Egils sörfőzde mikro  sörfőzdéjében készül. Cím: Vegamótastígur 4.
Vedur Cafe og Bar: egy menő és jó hangulatú bár. Cím: Klapparstígur 33.

Klubok Reykjavikban
Reykjavikban számos klub van, de ne várjunk nagy klubokat, mint más európai fővárosokban. A legtöbb viszonylag kis méretű, de annál hangulatosabb. Ha egy megszűnik, gyorsan nyitnak helyette egy újat. Ezek mostanában a legnépszerűbb klubok az izlandi fővárosban (a teljesség igénye nélkül természetesen): Bar 11, b5, Dillon Rock Bar, Harlem, Hressingarskálinn, Kaffibarinn, Kiki és Kofi Tómasar frænda.

Izland éjszaka

Izland éjszaka – Forrás: Pixabay