Repülőtér

Reykjavik repülőterei
Két repülőtér szolgálja ki Reykjavikot, az egyik a nemzetközi járatokat fogadja, míg a másik a belföldieket. A két reptér 50 km-re található egymástól.

Az egyik a Keflavik nemzetközi repülőtér (izlandi nyelven: Keflavíkurflugvöllur, IATA: KEF). Izland legfontosabb reptere, ami 50km-re délnyugatra fekszik Reykjaviktól, Keflavik városában található. Budapestről a WizzAir menetrendszerinti járatával juthatunk el Izlandra.

A másik a Reykjavik repülőtér (angolul: Reykjavik Airport, izlandi nyelven: Reykjavíkurflugvöllur, IATA: RKV). Az Air Iceland és az Eagle Air légitársaságok által üzemeltetett járatok közlekednek ide. Elsősorban izlandi városokból, de a Feröer-szigetekről és Grönlandról is utazhatunk Reykjavikba.

Reykjavik repülőterei

Reykjavik repülőterei – Forrás: Pixabay

Utazás a repülőtérről Reykjavik belvárosába
Flybus: a Flybus járataival eljuthatunk a városközponttól délre található BSI autóbusz állomásra. A buszsöfőrrel megbeszélhetjük azt is, hogy a hotelnél, szálláshelynél tegyen le minket. A reptérről már hajnalban – 3:30 – indul az első járat. A reptéren vehetünk rá jegyet, de online is elővételben. A jegy ára 2800 korona egyirányba, a retúrjegy pedig 5000 korona. Az út 45 perc.
Gray Line Airport Express: menetrendszerinti járatot közlekedtet a repülőtér és Reykjavik között. Közvetlenül a szálláshelyünkre is eljuthatunk vele, ha előtte megbeszéljük a buszsofőrrel. Az út 45 perc és 2400 koronába kerül, a retúrjegy ára 3800 korona. Jegyet a reptéren vagy online vehejtük meg.
Fontos megjegyezni, hogy ha retúrjegyet veszünk, akkor azon feltüntetik a “Pick Up Time” idejét, ami azonban az indulási időt jelzi a buszállomástól – és nem a szálláshelytől – a reptérre.
Bus nr. 55: reptéri busz, amivel elsősorban a reptéri dolgozók utaznak. Az út 1 óra 15 perc és a jegy ára 1760 koronába kerül. A jegyet megvásárolhatjuk a buszon. Ezzel azonban nem tudunk bejutni a belvárosba, hanem át kell szállnunk az 1-es számú buszra, ami bevisz Reykjavik központjába. A buszon kártyával is vehetünk jegyet, ha nincs nálunk aprópénz.

Taxival a reptérről: természetesen taxival is bejuthatunk az izlandi fővárosba. Elég borsos az ára, 1-4 személynek 15 ezer korona, míg 5-8 embernek 19 ezer korona.

Izland tájain

Izland tájain – Forrás: Pixabay