Látnivalók

Reykjavik látnivalói
Reykjavik óvárosa nem túl nagy és gyalog is rövid idő alatt körbe lehet járni. Mielőtt a múzeumokba látogatunk sétáljunk egy nagyot a város eklektikus és színes házaival övezett utcáin, vegyük át a hely hangulatát.

Reykjavik parkjai és zöld területei
Szerencsére az izlandi főváros sok zöld területtel és parkkal büszkélkedhet. Következzenek most ezek:
Tjörnin: egy kis tó a város közepén, ahová fiatalok és idősek egyaránt szívesen kijárnak sétálni, levegőzni és kacsákat etetni, amikor jó az idő. Tjörnin a Hljómskálagarðurinn Park területén található. Déli végén egy mocsár – Vatnsmýri – található, ami madárvédelmi terület. Van egy  kis ösvény is, ahol végigsétálhatunk, kivéve költési időszak idején. A tó északi oldalán található a reykjaviki Városháza. 

Tjörnin Reykjavikban

Tjörnin Reykjavikban – Forrás: Pixabay

Einar Jónsson Múzeum: Az Einar Jónsson Múzeum mögött található szoborpark 1984-ben nyílt meg a látogatók előtt. Az izlandi szobrász 26 bronzszobra látható itt.

Austurvöllur: Reykjavik szívében található ez a kis park, ami nagyon népszerű a helyiek körében, amikor kisüt a nap. A parktól északra kávézók sorakoznak, beülhetünk oda, de piknikezhetünk a parkban is. Az izlandi parlament és a katedrális is az Austurvöllur mellett található. 

Klambratún: a városközponttól keletre található Reykjavik legnagyobb parkja. Sokáig érintetlen terület volt és a város épült köré, majd parkká alakították. Manapság sok koncertet és kültéri programot tartanak itt. A Reykjavik Művészeti Múzeum – Kjarvalsstaðir – is a parkban található. 

Grasagarður Reykjavíkur: Reykjavik botanikus kertje a Laugardalur nevű városrészben. A park nem nagy területen fekszik, de tehetünk benne egy kellemes sétát és megcsodálhatjuk az izlandon honos növényeket. Ingyenesen látogatható.

Viðey: Reykjaviktól északra fekvő fjordnál – Kollafjörður – található ez a nagy sziget, Viðey. A huszadik század elején még egy kis halászfalu működött itt, de mára már lakatlanná vált. Nyaranta elmenekülhetünk a fővárosból; közel, de mégis távol kerülhetünk a modern világtól. A sziget épületeinek egyikében egy kis kávézó üzemel, ami egykor a 18. századi politikusnak – Skúli Magnússonnak – adott otthont. Őt Reykjavik alapítójaként tartják számon. A házat ugyanaz az építész tervezte, aki a koppenhágai királyi palotát is.
Egy modern épületnek, az Imagine Peace Tower-nek is otthont ad a sziget, amit Yoko Ono emeltetett John Lennon emlékére. 24 nyelven – köztük magyarul is – belevésték a “Képzeld el a békét” (Imagine Peace) mondatot. Busszal és komppal is eljuthatunk ide.

Viðey szigete

Viðey szigete – Forrás: Pixabay

Grótta: egy apró sziget annak a félszigetnek a csücskében, ahol Reykjavik is fekszik. Apály idején száraz lábbal megközelíthető és az év legnagyobb részében nyitva áll a látogatók előtt. Érdemes figyelni, hogy mikor érkezik a dagály, nehogy a szigeten ragadjunk. A sziget a Seltjarnarnes nevű kerülethez tartozik.

Hólavallagarður: a Tjörnin tó nyugati partján található ez a temető. Izland legnagyobb és leghíresebb temetkezési helye, ahol sok 19. és 20. századi helyi művész és politikus nyugszik. Többek között Jón Sigurðsson sírhelye is itt látható, aki Izland függetlenségi mozgalmában nagyon fontos szerepet játszott. Egyszerű és nem hivalkodó sírhelye az egyenlőségre törekvő izlandi hozzáállást is szimbolizálja. 

Öskjuhlíð: Reykjavik repülőterétől keletre fekszik egy erdővel borított hegyoldalon. A Perlan nevű épület is itt található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész izlandi fővárosra.  Az erdőn keresztül egy ösvény a Fossvogur temetőhöz. A II. világháború idején az amerikai hadsereg bunkereket épített ezen a területen. Ennek a romjai láthatóak a Keiluhöllin nevű tekepálya közelében.  

Reykjavik - Izland

Reykjavik – Izland – Forrás: Pixabay

Ægissíða: Reykjavik délnyugati partján húzódik ez a sétaút, ami Vesturbærből indul, majd eljut a Nauthólsvík  strandra és  Öskjuhlíðhez, ezután a Fossvogur-völgyben folytatódik. 

Elliðaárdalur: Egy völgy, ahol az azonos nevű folyó – Elliðaár – folyik. Erdőt telepítettek ide, ahol lehet túrázni is. Egy régi vízerőmű is található itt, valamint egy múzeum, ami Reykjavik villamosításának és fűtésének történetét mutatja be. Árbær és Breiðholt nevű kertvárosok veszik körbe a völgyet.

Reykjavik parkjai

Reykjavik parkjai – Forrás: Pixabay

Reykjavik fontos építészeti látnivalói
Reykjavik sok érdekes eklektikus épülettel büszkélkedhet, ami elsősorban annak köszönhető, hogy nem volt “túlzottan” átgondolt városkép tervezés. Ennek ellenére nagyon jól néz ki az izlandi főváros, kicsit bohém jelleget kölcsönöz neki.
Sok régi faépületet borít színes hullámlemez, míg mellette egy ultramodern betonból készült lakóépület.
Következzenek most Reykjavik fontos látnivalói:
Alþingi: Az Austurvöllur park déli részén található az Alþingi, azaz az izlandi parlament épülete, ami méretét nézve egyáltalán nem nagy, sőt. 1881-ben épült és akkor a sziget lakossága 60 ezer fő volt. Azóta a lakosság száma is megsokszorozódott és természetesen már kinőtték a parlament épületét is. Így a park északi és nyugati  részén található épületek felső emeletein parlamenti hivatalok kaptak helyet. Amikor az országgyűlés ülésezik, akkor lehetőség van rá bemenni és követni annak munkáját. Cím: Kirkjustræti

Az izlandi parlament Reykjavik

Az izlandi parlament Reykjavik – Forrás: Pixabay

Ráðhúsið: A Ráðhúsið nem más, mint a reykjaviki városháza, a Tjörnin északi partján. A 20. századi izlandi építészet remeke ez az épület. A földszint nyitva áll a látogatók előtt, van itt egy hatalmas Izland térkép is, egy kávézó és egy kiállítóterem. Cím: Tjarnargata 11.

A reykjaviki városháza

A reykjaviki városháza – Forrás: Pixabay

Dómkirkjan í Reykjavík: Reykjavik katedrálisa az izlandi parlament épülete mellett található, a legfontosabb evangélikus templom az országban. Nagysága megtévesztő, gyönyörűen renoválták kívül és belül is ezt a 18. századi épületet.

A reykjaviki katedrális

A reykjaviki katedrális – Forrás: Pixabay

Hallgrímskirkja: Reykjavik legfontosabb látnivalói közé tartozik a hegy tetején álló templom, ami előtt Leifur EirÍksson norvég felfedező szobra áll. Ő már a 10. században eljutott hajóval Észak-Amerikába. Az Amerikai Egyesült Államok adományozta Izlandnak 1930-ban az Alþingi – izlandi parlament – fennállásának ezredik évfordulójára.
Misét vasárnap 11-kor tartanak. Naponta nyitva áll a látogatók előtt reggel 9 és délután 5 között télen (októbertől májusig), nyáron- júniustól szeptemberig – pedig reggel 9 és este 9 között. A belépő felnőtteknek 900 izlandi korona, míg gyerekeknek (7-14 év között) 100 korona. Cím: Skólavörðuholti.

Hallgrímskirkja - Reykjavik

Hallgrímskirkja – Reykjavik – Forrás: Pixabay

Seltjarnarneskirkja: A Seltjarnarneskirkja 10 km-re található a városközponttól. Az 1989-ben épült templom különleges stílusát Horður Björnsson & Horður Harðarson építészeknek köszönheti. Ha érdekelnek a különleges építészeti remekművek, akkor ezt is nézd meg. Cím: Seltjarnarnes. 

Imagine Peace Tower: Az Imagine Peace Tower Viðey szigetén található. Yoko Ono állíttatta John Lennon emlékére. Hatalmas fénycsóvát bocsát fel az égbe, ami még Reykjavikból is látható. Október 9 és december 8, december 21-28, újévkor és március 21-28 között gyúlnak fel a fények benne. 

Perlan: Az Öskjuhlíð nevű hegy tetjén áll a Perlan nevű ikonikus épület, ami nagyon különleges hely és tetejéről csodálatos panoráma tárul egész Reykjavikra. 5 darab melegvizes tartály tetejére építetták, legfelső emeletén egy forgó étterem van. Az étterem nem túl olcsó, de van egy kávézó is ugyanezen az emeleten, ahová nyugodtan beülhetünk. Délelőtt 10-től este 9-ig tart nyitva. 

Reykjavik - Izland

Reykjavik – Izland – Forrás: Pixabay

Múzeumok Reykjavikban
Számos múzeum található Reykjavikban, csemegézzünk most ezekből:

Listasafn Íslands: Az izlandi nemzeti galéria, ahol 19.-20. századi izlandi és külföldi művészek munkáit láthatjuk. Akad itt azért Picasso és Munch is. Naponta nyitva tart 11 és délután 5 között, hétfőn zárva. Belépő 800 korona, gyerekeknek 18 éve alatt ingyenes. A Tjörnin keleti partján található, cím: Fríkirkjuvegi 7.

Hafnarhús: Reykjavik régi kikötőjénél található ez a művészeti múzeum, ahol az izlandi művész Erró, de gyakran vannak itt időszakos kiállítások is, ahol helyi művészek munkáit mutatják be. Belépő: 1300kr. felnőtteknek, diákoknak 25 év alatt 650kr, gyerekeknek 18 éves kor alatt ingyenes. Cím: Tryggvagata 17.

Reykjavik nevezetességei

Reykjavik nevezetességei – Forrás: Pixabay

KjarvalsstaðirJóhannes Kjarval (1885-1972) az egyik legnagyobb izlandi festő, így nem meglepő, hogy a Kjarvalsstaðir múzeum az ő munkásságának állít emléket. Ezenkívül tartanak itt időszakos kiállításokat is. Belépő: 1300kr. felnőtteknek, diákoknak 25 év alatt 650kr, gyerekeknek 18 éves kor alatt ingyenes. Cím: Flókagata a Klambratún Parkban.

Asmundarsafn: Ez a múzeum Ásmundur Sveinsson (1893-1982) izlandi szobrászművésznek állít emléket. 1983-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, magát a különleges épületet is ő tervezte. Belépő: 1300kr. felnőtteknek, diákoknak 25 év alatt 650kr, gyerekeknek 18 éves kor alatt ingyenes. Cím: Sigtún, Laugardalur közelében

Ljósmyndasafn Reykjavíkur: A Reykjavik Fotográfiai Múzeumban rengeteg képet nézhetünk meg Izlandról, ezenkívül fotográfiáról szóló könyveket és magazinokat is. Hétfőtől péntekig 10-16 óra között tart nyitva, míg hétvégén 13-17 között. Cím: Grófarhús, Tyggvagata 15, 6. emelet.

Reykjavik nevezetességei

Reykjavik nevezetességei – Forrás: Pixabay

Þjóðminjasafnið: Az Izlandi Nemzeti Múzeum az izlandi egyetem campusa mellett található. Az egész izlandi történelmet végigkövethetjük itt. Van még kávézó és egy ajándéküzlet is, ahol helyi szuvenírokat vásárolhatunk. Belépő: 1200kr. felnőtteknek, diákoknak 25 év alatt és nyugdíjasoknak 600kr, gyerekeknek 18 éves kor alatt ingyenes. Cím: Suðurgata 41. Az 1,3,4,5,6,12 és 14-es buszok a múzeum közelében állnak meg.

Árbæjarsafn: Az Izlandi Városi Múzeum Reykjavik Árbær nevű negyedében található, innen kapta a nevét is. Ez tulajdonképpen egy skanzen, amelynek épületei Reykjavik központjából lettek ide áttelepítve.
A személyzet helyi népviseletben van és idegenvezetős túrákat tartanak. Különböző mesterségeket is bemutatnak pl. szövés, tejtermékek elkészítése tradicionális módon.
A nyitvatartási idő nyáron (június 1.- augusztus 31.) délelőtt 10 és délután 5 között. Télen idegenvezetős túrán vehetünk részt hétfőn, szerdán és pénteken délután 1-kor. Cím: Kistuhyl. A belépődíj 1000 izlandi korona, gyerekeknek 18 éves kor alatt ingyenes. 

871±2: Egy különleges kiállítás – angolul: The Settlement Exhibition – amit a Reykjaviki Városi Múzeum üzemeltet. A főváros központjában található és a legrégebbi izlandi régészeti lelet köré épült. Ahogy a kiállítás neve is bizonyítja, 870-ből származnak ezek a leletek. A belépő 1000kr. és gyerekeknek 18 éve alatt ingyenes. Cím: az Aðalstræti és a Suðurgata sarkán található.

Eyjafjallajökull - Izland

Eyjafjallajökull – Izland – Forrás: Pixabay

Þjóðmenningarhúsið: Ebben az épületben található az Izlandi Nemzeti Könyvtár és két másik világhírű kiállításnak is otthont ad. A földszinten egy egyedülálló középkori kéziratok láthatóak, pl. a híres izlandi sagák. A felső szinten pedig Surtsey vulkanikus szigetének bemutatása zajlik, ami azért is fontos, mert Izland szeretné, hogy felkerüljön ez a különleges hely az UNESCO Világörökségi listájára. Igazi interakítv kiállítás, ahol rengeteg információt megtudhatunk Izlandról és annak geológiájáról. A belépő felnőtteknek 700kr., nyugdíjasoknak 350kr., míg gyerekeknek ingyenes. Szerdánként ingyenesen látogatható (csoportok kivételével).
Naponta 11 és délután 5 között tart nyitva. Cím: Hverfisdíjasokgata 15. 

Volcano House: Izland vulkánjait mutatja be ez a különleges, ingyenesen látogatható múzeum, ahol kiállítás mellett van kávézó és ajándékbolt is. Minden órában filmet vetítenek, amiben az elmúlt 40 év “leghíresebb” vulkánkitöréseit mutatják be. Ezek közé tartozik a Westman szigeteki vulkánkitörés 1973-ban és az Eyjafjallajökull 2010-es kitörése. A filmet 2000 izlandi koronáért nézhetjük meg. Wifi is van itt. Cím: Tryggvagata 11.

Aurora Reykjavik: Ez a kicsi múzeum, ami az aurora borealist, azaz a sarki fényt mutatja be. Érdekes információt tudhatunk meg erről a külünleges természeti jelenségről, videót nézhetünk meg róla stb. Felnőtteknek a belépő 1600kr., diákoknak és nyugdíjasoknak 1400kr. Gyerekeknek 6 és 18 éve között 1000 korona. Cím: Northern Lights CenterGrandagarður 2, 101.

Sarki fény Reykjavikban

Sarki fény Reykjavikban – Forrás: Pixabay