Közlekedés

Közlekedés Reykjavikban
Gyalog Reykjavikban
Ha nem hagyjuk el az izlandi fővárost, akkor még autót sem kell igazán bérelnünk, hiszen gyalogosan a legtöbb látnivaló megközelíthető. A város gyönyörű és a gyalogutak kitűnő állapotban vannak. A reykjaviki sofőrök nagyon előzékenyek, ha nincs zebra és mégis szeretnénk átkelni az úton, akkor is átengednek minket.

Gyalog Reykjavikban

Gyalog Reykjavikban – Forrás: Pixabay

Sok turista nem tud róla, de van egy az egész izlandi fővárost behálózó gyalogút rendszer. Sokan gyalogolnak és kerékpároznak itt. A tengerpartról indul, majd érint egy geotermikus medencét, a homokos tengerpartot, egy golfpályát és egy folyót, ami bővelkedik lazacokban.

Busszal Reykjavikban
Reykjavik buszos tömegközlekedése megbízható, pontos és tiszta. A busztársaság neve Strætó. Egyirányú menettérti jegy ára felnőtteknek 440 korona, míg gyerekeknek – 6-18 éves kor között – 210 korona. 0-5 éves kor között ingyenesen közlekedhetnek a gyerekek. Nem árt tudni, hogy 2017. májusától a buszsofőrök nem tudnak aprópénzt visszaadni a buszokon.
Ha néhány napot Reykjavikban töltünk, akkor az ún. 3 napos bérletet érdemes megvásárolni. Korlátlanul használhatjuk ezt a bérletet a megvásárolt időszakra. Egy napos bérlet 1560 koronába kerül, a három napos pedig 3650 korona. (Az árak csak tájékoztató jellegűek.)
Amikor át kell szállnunk, akkor vegyünk a sofőrnél egy ún. átszálló jegyet (skiptimiði), ami 75 percig érvényes bármilyen buszra átszállva.

Busszal Izlandon

Busszal Izlandon – Forrás: Pixabay

Ha nemcsak a városközpontban leszünk, de szeretnénk bejárni egész Reykjavikot, akkor érdemes megvásárolnunk a Reykjavík City Card-ot, amivel korlátlanul használhatjuk a tömegközlekedést a városban, sok múzeumot ingyenesen látogathatunk és kedvezményt kaphatunk a hostelekben (akár ingyenes internetet is kapunk a szálláshelyen). A Reykjavík City Card-ot a turista információs irodában szerezhetjük be a városháza mellett. Az egynapos kártya 3500 koronába kerül, a kétnapos 4700 koronába, míg a háromnapos 5500 koronába. (Az árak csak tájékoztató jellegűek.).

Strætó busztársaság járataival a fővároson kívülre is tudunk utazni, ezek az autóbuszok kék és sárga színűek. Ezeken a járatokon fizethetünk kártyával és készpénzzel, a sofőr vissza is tud adni a nagyobb címletű bankjegyekből.

A jegy ára attól függ, hogy mennyi körzeten haladunk keresztül, Reykjavik egy körzetneknek számít, tehát itt a menetjegy ára 440 korona. Ha a fővároson kívülre utazunk, akkor körzetenként fizetünk. Például Reykjavikból Akureyri nevű városba buszozunk, akkor 22 körzeten keresztül haladunk át. Egyszerűn ki tudjuk számolni a buszjegyünk árát: 440 korona x 22, azaz 22 darab buszjegy ára, ami 9680 korona. Másik példa: Reykjavik városközpontból a Keflavik nemzetközi reptérre utazunk, akkor 4 körzeten haladunk át, ami tulajdonképpen 4 buszjegy ára 1760 korona.

A legfontosabb buszos csomópontok Reykjavikban Hlemmur és Lækjartorg. A Strætó járataival eljuthatunk keleti irányba Selfoss városába és északon pedig egészen Akranes-ig. Az előbbire a Mjódd állomáson kell felszállni, az utóbbira pedig a Háholt nevű megállónál. Hlemmurból mindekttő elérhető. Nem árt tudni, hogy ugyan Reykjavikból a szomszédos városok busszal megközelíthetőek, az utolsó járatok este 11-kor elmennek és nincsenek éjszakai járatok.

A Sterna és a Reykjavík Excursions menetrendszerinti járatokat közlekedtet Nyugat-Izlandról, Dél-Izlandról és Akureyri városából. Ha Izland más tájaira vetődünk, akkor közvetlen járattal nem tudunk eljutni a fővárosba. Az előbb említett országrészbe vagy városba kell eljutnunk és onnan már indulnak buszok Reykjavikba. Ilyen esetben érdemes szállást is foglalnunk valahol.

Autóval Reykjavikban
Más európai nagyvárosokhoz viszonyítva Reykjavikban elegendő mennyiségű parkoló van. Meglepő ez egy olyan helyen, ahol az egy főre eső autók száma a legmagasabb a világon. Ha a városközpontban nincs véletlenül parkolóhely, akkor parkoljunk a bolhapiac – Kolaportið – előtti parkolóban.
A parkolás a központban 80-150 korona között mozog óránként. Reykjavikban már kártyával is lehet fizetni a parkolásért. Ha mégsem fizetünk, akkor kb. 2400 korona bírságra számítsunk.
Az izlandiak – valószínűleg az időjárás miatt – nem nagyon tudják autó nélkül elképzelni az életüket. Ha Reykjavikon kívülre utazunk, akkor érdemes autót bérlenünk. Reykjavikban sok utca egyirányú és sok utcát lezárnak, amikor jobb az idő.

A 40-es számú (Road 40) és az 1-es számú körgyűrűn (Road 1) juthatunk be Reykjavikba. Az előbbi nyugatról közelíti meg a fővárost, összeköti azt Délnyugat-Izlanddal és a Keflavik repülőtérrel. Az utóbbi pedig keleti és északi irányból közelíti azt meg.

Ha Dél-Izlandról vagy Nyugat-Izland irányából közelítjük meg Reykjavikot, akkor számítsunk nagy forgalmi dugókra vasárnap délután, amikor a helyiek hazatérnek a fővárosba a hétvégi kirándulások után, főleg, ha jó az idő.

Autóval Izlandon

Autóval Izlandon – Forrás: Pixabay

Taxival Reykjavikban
Reykjavik legnagyobb taxis cégei a következők: City Taxi (+354 422 2222), Hreyfill-Bæjarleiðir (+354 588 5522) és BSR (+354 561 0000). Taxióra természetesen minden gépkocsiban van és nagyon tiszták, viszont igen drága taxival utazni egész Izlandon. Az alapdíj 600-700 korona, az útdíj pedig 200-400 korona per kilométer. Ha szórakozni indulunk este, akkor ez a legjobb és a legbiztonságosabb módja, hogy hazajussunk.
Kártyával is fizethetünk a taxiban. Reykjavik központjában két taxidroszt található: Lækjargata és Hallgrímskirkja.

Taxival Reykjavikban

Taxival Reykjavikban – Forrás: Pixabay

Kerékpárral Reykjavikban
Reykjavikban könnyen lehet kerékpárral közlekedni, pár nincs sok kerékpárút és néha meg kell küzdeni a szembeszéllel és néhány dimbes-dombos úttal. Ugyanazok a közlekedési szabályok vonatkoznak a kerékpárosokra, mint az autósokra. Lehet kerékpárral a járdán is közlekedni, de nem árt ügyelni természetesen a gyalogosokra.
Mostanában szerencsére szaporodnak az izlandi fővársoban a kerékpárutak, legtöbbször gyalogosokkal együtt használják. Fehér csík jelzi a választékot és általában a kerékpárút a keskenyebb.
Kerékpárokat a következő helyeken bérelhetünk:
Bike Company (MTB Adventure): ők kerékpáros túrákat is szerveznek Reykjavikban és az egyik legnagyobb kerékpárkölcsönző cég a városban. Nagyon rugalmas a nyitvatartási idejük és még  tandemet is lehet tőlük kölcsönözni. Cím: Bankastræti 2.
Borgarhjól: ugyanabban az utcában található, mint a nemzeti színház és más fontos reykjaviki épületek. Cím: Hverfisgata 50. 24 órára 4200 koronába kerül a bérlés, fél napra pedig 3600 korona. Egy egész hétre is 3600 korona.
Puffin Scooters: ha kismotoron szeretnénk felfedezni Reykjavik nevezetességeit, akkor bérelhetünk is egyet a Puffin Scooters nevű kölcsönzőnél. Cím:  Kleppsvegur 152. Telefonszám: +354 6153535.
Reykjavik Bike Tours: nyáron minden nap nyitva tart, télen pedig rugalmas a nyitvatartási ideje. Különböző fajta – elektromos kerékpár, városi kerékpár, mountain bike, tandem stb. – kerékpárokat bérelhetünk. Túrákat is szerveznek és pótdíj fejében még a hotelhez is kiviszik a kerékpárt. Cím: Ægisgarður 7.
Season Tours (Árstíðaferðir) : még elektromos kerékpár túrákat is szerveznek. Cím: Vættarborgir 104.

Kerékpárral Reykjavikban

Kerékpárral Reykjavikban – Forrás: Pixabay

Autóbérlés Reykjavikban
Ha Reykjavikon kívül máshová nem tervezünk kirándulást, akkor nincs szükség autóbérlésre. Ha viszont szeretnénk felfedezni az izlandi vidéket, akkor érdemes autót bérelnünk. A legfontosabb izlandi és nemzetközi autóbérlő cégek pultjai megtalálhatóak a Keflavik reptéren is, ezek közé tartozik a Payless, Goldcar, Geysir, Procar, Budget, Avis, Alamo, Flizzr és Hertz.

Hajóval Reykjavikba
Természetesen hajóval is érkezhetünk Reykjavikba. Számos hajós cég van, akik kikötnek a Reykjaviktól 3km-re található Sundahöfn-nél. A Crusie Iceland nevű cég weboldalán megtalálhatjuk az összes Izlandon kikötő hajót.
Komppal nem lehet Reykjavikba utazni, viszont ha elég időnk és pénzünk van, akkor Feröer-szigetekről kompozhatunk a Smyril Line nevű társasággal. A dániai Hirtshals vagy Esbjerg városából indul a komp, kiköt a feröeri Tórshavnban és a kelet-izlandi Seyðisfjörður város kikötőjében ér partot. Ha valaki az autóját is szeretné magával vinni és azzal körbejárni Izlandot, akkor ez kiváló módja.

Hajóval Reykjavikba

Hajóval Reykjavikba – Forrás: Pixabay