Kirándulás

Kirándulás Reykjavikban és környékén
Ha szeretnénk felfedezni az izlandi természetet, nem feltétlenül kell elhagyni Reykjavikot. Számos szabadtéri programot szervezhetünk az izlandi főváros közvetlen közelében.

Bálnanéző túra: A legtöbb reykjaviki bálnanéző túra Ægisgarðurból indul, a régi kikötőből. A Faxaflói-öblöt gyakran látogatják bálnák, így szinte majdnem biztos, hogy a 3 órás túrákon mi is megpillanthatunk legalább egy csukabálnát, de akár egy púpos bálnát is. 7000-8000 koronába kerülnek a bálnanéző túrák Izlandon, gyerekeknek pedig féláron. 

Lovaglás: Nagyon népszerű Izlandon a lovaglás, főleg a kis izlandi pónikon. Több lovarda van, akik lovastúrát szerveznek Reykjavik közvetlen közelében.

Az izlandi pónik

Az izlandi pónik – Forrás: Pixabay

Túrázás: Reykjavik közelében fekszik a 914 méter magas Esjan-hegy, ahová sokan kijárnak a fővárosból túrázni. 4-5 órás a túra és nem túl nehéz, vannak ugyan szintemelkedések. Az 57-es számú busszal tudunk kijutni oda a BSÍ buszállomásról. A buszsofőrt kérdezzük nyugodtan meg, hogy hol kell leszállnunk. Nagyon segítőkészek. A másik népszerű túra hely Heiðmörk, ami leginkább sík terület, de sok túraútvonal van. Ha ide szeretnénk eljutni, akkor mindenképpen autót kell bérelnünk. 

Állatkert: Ha gyerekekkel érkezünk az izlandi fővárosba, akkor látogassunk el Reykjavik állatkertjébe – Fjölskyldu- og húsdýragarðurinn – ami ugyan kicsi, de nagyon helyes. A gyerekek megismerkedhetnek az Izlandon őshonos állatokkal, de van itt rénszarvas és fóka is. Az állatkert Reykjavik szívében található, a Laugardalur nevű városrészben. A belépő felnőtteknek 860 korona, 5-12 éves gyerekeknek 650 korona és 5 éves kor alatt ingyenes. 

Sarki fény nézőben: Reykjavik és környéke a legjobb hely a sarki fény megcsodálására. Szeptembertől októberig és februártól márciusig látható a legjobban. Este 8 és hajnal 2-3 óra között. Persze függ attól is, hogy felhős-e az ég és mennyire van sötét.

A sarki fény Izlandon

A sarki fény Izlandon – Forrás: Pixabay

Kedvelt kirándulóhelyek Reykjavik közelében:
Van az ún. Golden Circle Tour –  magyarul: Arany Körút – ami egynapos és könnyen kivitelezhető. Szerveznek ide buszos túrákat, de bérelhetünk autót is.
 Þingvellir Nemzeti Park: Reykjaviktól kb. 75 percre van. Nagyon különleges hely, többek között itt alapították az Alþingit, azaz az első izlandi parlamentet, de földrajzi szempontból se lebecsülendő, mert itt találkozik az Eurázsiai- és az Észak-ameriakai-kőzetlemez. Nem véletlen, hogy a nemzeti park felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára is.
Gullfoss-vízesés: egy csodálatos vízesés, ami Reykjavikhoz közel található.
Geysir: amiről tulajdonképpen a gejzíreket is elnevezték. 70-80 méterre lövelli fel a 100 fokos vizet.

Ha tehetjük, akkor látogassunk el Hafnarfjörður városába és a Kék Lagúna – Blue Lagoon – se maradhat ki a programunkból, ahol megmártózhatunk a kellemes termálvízben.
A Kék Lagúna

A Kék Lagúna – Forrás: Pixabay